Lage frequentie maakt minder sterk en minder gespierd

Oefening baart kunst en meer oefening met een zwaarder gewicht maakt gespierder en sterker. Dat dit ook beter is voor vetverlies hadden we al laten zien. Dat een hogere frequentie beter is blijkt uit het bijgevoegde Noorse onderzoek. Vergevorderde powerlifters zijn hierbij in twee groepen verdeelt:

  • Groep 1: drie dagen per week de powerlifts
  • Groep 2: zes dagen per week de powerlifts

Het volume (hoeveelheid sets en herhalingen), intensiteit/gewicht van groep 2 per week was gelijk aan die van groep 1. Het enige verschil was de belasting per dag.

Als je sterker wilt worden is het noodzaak de frequentie waarmee je oefeningen doet relatief hoog te houden. In sporten als powerlifting en gewichtheffen is dit eerder regel dan uitzondering. Bij powerlifting zie je veel schema’s waarbij 3x per week squatten en bankdrukken op het menu staat.

Bij fitness wordt nog steeds vaak gebruikt gemaakt van een split van boven- en onderlichaam, push-pull of per spiergroep apart. Deze training is niet optimaal als het doel is om sterker of gespierder te worden. Oefening baart kunst en een frequentere belasting zorgt ervoor dat je gemakkelijker hersteld van de trainingen die je doet en het gewicht gemakkelijker kan verhogen.

Om optimaal gebruik te maken van deze vorm kies je het liefst niet teveel oefeningen waarop je dit toepast. De herhalingen bij een hogere frequentie zijn lager dan over het algemeen geadviseerd wordt voor spiergroei. Maximaal vijf herhalingen zorgen ervoor dat verzuring uitgesteld wordt en dat er ruimte is voor herstel zodat je de volgende dag weer kan trainen.

In de praktijk bij Fullbody Gym

Bij Fullbody Gym hebben we diverse schema’s van twee tot zes keer per week waarbij het gehele lichaam ‘Fullbody’ wordt getraind. Dit geldt niet alleen voor powerlift oefeningen zoals de squat maar ook lichaamsgewicht oefeningen. Het doseren en een goede techniek zijn essentieel om blessures te voorkomen. Omdat wij de trainingen gedoseerd opbouwen is het risico op blessures met onze aanpak bijzonder klein.

Wil je hier een schema van ontvangen? Doe een proeftraining en je krijgt een gratis schema mee:

    Je telefoonnummer

    Mail (niet verplicht):