Langer sporten is vooral inefficiënter

Deze studie laat bijvoorbeeld zien dat intervaltraining meer vet verbrandt. Bij dit onderzoek deed de ene groep aan duurtraining. De andere groep trainde op hoge intensiteit en nam tussen de sprintjes door maximaal twee minuten rust, zodat de hartslag kon zakken. Het totale energieverbruik in de duurtraininggroep was meer dan twee keer hoger dan het energieverbruik in de intervalgroep. Toch verloor de intervalgroep meer vetmassa dan de duurtraininggroep. Ditzelfde effect hebben in andere onderzoeken ook gezien met betrekking tot krachttraining. Trainen met een hoge intensiteit (gewicht!) zorgt ervoor dat je meer vet verbrand. Hoe sterker je bent, hoe meer vet je verbrand en hoe meer calorieën het lichaam verbrand NA de training.

Intervaltraining waarbij mensen niet voortdurend op een matig intensief niveau actief zijn, maar training waarbij mensen met korte tussenpozen intensief actief zijn bouwt binnen korte tijd evenveel op als een traditionele duurtraining van anderhalf uur. Deze meta-alanyse van 34 onderzoeken laat zelfs zien dat twee sprint momenten bij ongetrainde individuen waarschijnlijk beter werkt dan meerdere keren herhalen. De minimum hoeveelheid training die jij nodig hebt om zo efficient als mogelijk je uithoudingsvermogen te verbeteren is veel minder training dan je waarschijnlijk denkt.

Een praktische manier om gebruik te maken van bovenstaande is door bijvoorbeeld na je krachttraining vijf minuten intervals te doen met oefeningen die de hartslag flink verhogen. Meer is waarschijnlijk niet beter! Op deze manier voorkom je ook dat je geen energie meer hebt voor de rest van je programma. Bij ons kan je vrijblijvend proberen en laten we jou verschillende programma’s zijn om jouw resultaat te bereiken:

    Je telefoonnummer

    Mail (niet verplicht):