Als je weinig eet verlies je …. niet veel vet! Ik vertel wat er wel gebeurt!

Voor veel mensen lijken een calorietekort en het beperken van calorieën hetzelfde te zijn. Dit is niet helemaal waar. Dit is één van de meeste gemaakte fouten van mensen met dieet-ervaring en ik ga je vertellen hoe het echt zit…

Als je minder calorieën binnen krijgt dan je verbruikt verlies je lichaamsgewicht.

Eet je te weinig dan verstoor je de lichaamseigen hormoonhuishouding, zet je het lichaam in de spaarstand en zorg je ervoor dat de stress op het lichaam toeneemt door een toename van het stresshormoon cortisol.

Een calorietekort betekent niet dat je alleen minder moet eten. Het betekend dat je minder energie binnen moet krijgen dan je verbruikt. Dit kan je bereiken door je calorieën te verlagen en meer energie te verbruiken door meer te verbranden.

Kijk naar de afbeelding hieronder:

Aan de linkerkant zie je iemand die 2500 calorieën op een dag neemt en een dagelijks verbruik heeft van 3000 calorieën. Rechts neemt 1500 calorieën per dag en heeft een dagelijks verbruik heeft van 2000 calorieën. In beide gevallen is het tekort 500 calorieën per dag. Beide gevallen leiden tot evenveel vetverlies.

De voordelen van meer eten

Het consumeren van meer calorieën heeft verschillende voordelen ten opzichte van de persoon die minder verbruikt op een dag en daardoor ook minder totaal calorieën eet op een dag:

  1. Je hebt minder honger en kan meer eten;
  2. Wanneer je meer kracht hebt en hierdoor een hoger gewicht gebruikt verbruik je ook meer calorieën tijdens een training;
  3. Het eten is gemakkelijker vol te houden. Wanneer je jezelf dwingt om minder te eten kan je dit even volhouden. Hierna zijn de meeste mensen terug bij af. Dit is ook de reden dat slechts 1 van de 20 personen slaagt in zijn of haar vetverlies doelstelling op de lange termijn;
  4. Je hebt minder kans op negatieve aanpassingen van het lichaam. Hierbij moet je denken aan een verlaging van het schildklierhormoon, verminderde testosteronproductie, hogere cortisolniveaus als gevolg van minder eten.

Beweeg je weinig dan is er ook weinig vraag vanuit het lichaam om energiereserves aan te vullen. Beweeg je meer en bouw je spieren op dan kan je het verbruik vergroten.

Ik heb in het verleden ook zelf een programma van 2000 calorieën gebruikt om vet te verliezen. Mijn dagelijkse verbruik is ca. 4500 calorieën. De 2000 calorieën werkte, maar ik heb mij nog nooit zo slap gevoelt als toen en ik ben nog nooit zo slap geweest als toen. Nu kan ik prima vet verliezen op ca. 3500 calorieën met meer resultaat en een energieker gevoel! De hierboven genoemde voordelen laat ik je graag ervaren. Wil jij de stap zetten naar een energiekere, fittere versie van jezelf? Meld je dan aan voor een proeftraining!

Hoe meer calorieën je beperkt hoe meer kans je hebt op verlies van spiermassa! Dat is iets wat je beslist niet wilt omdat je hierdoor minder verbruikt en als gevolg minder KAN eten!

Groet Theo, Fullbody Gym

Laat je gegevens achter voor een proeftraining:

    Je telefoonnummer

    Mail (niet verplicht):